Een mens heeft beweging nodig om zich op de juiste manier te ontwikkelen en gezond te blijven. Je kunt aan je gezondheid werken door elke week tussen de 130 en 150 minuten te bewegen, je kunt dit doen door een matige tot zwaar intensieve sport te beoefenen. Niet alleen werk je op deze manier aan je fysieke gezondheid, maar ook aan je mentale en emotionele gezondheid. Dit heeft als resultaat dat je een stuk beter met alle uitdagingen in het leven om kunt gaan.
De fysieke effecten van sporten
Als je zorgt voor voldoende beweging, dan hou je hiermee diverse lichaamsfuncties op peil. Denk bijvoorbeeld aan je spieren, de bloedcirculatie, je ademhaling, je botten en gewrichten. Ook heeft sporten effect op het lichaamsgewicht en de stofwisseling én je weerstand wordt erdoor versterkt. Nog een voordeel; je slaappatroon verbetert ook.
Door regelmatig te bewegen heb je minder kans op het ontwikkelen van ziektes, zoals diabetes, COPD, obesitas en hart-, en vaatziekten. In iedere fase van je leven heeft sporten een positieve invloed op je gezondheid en fysieke gesteldheid, maar des te eerder je ermee begint, des te meer profijt je ervan hebt.
De emotionele effecten van sporten
Niet alleen heeft het beoefenen van een sport invloed op je fysieke gesteldheid, ook op emotioneel gebied is er veel voordeel te behalen. Als het gaat om het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen is er veel bewijs dat bewegen hier goed voor is. Door veel te bewegen voel je plezier en tevredenheid, maar het heeft ook invloed op je humeur en stemming. Zo blijkt uit diverse onderzoeken dat mensen die sporten minder kans hebben op het ontwikkelen van depressieve gevoelens. En hebben ze toch last van een depressie, dan herstellen ze sneller als ze er een actieve leefstijl op na houden. Regelmatig bewegen is dan net zo effectief als psychotherapie en antidepressiva.
De mentale effecten van sporten
Regelmatig bewegen zorgt er ook voor dat je lichaam op een efficiënte manier omgaat met angst-, en stressverwerking. Ook kan bewegen ervoor zorgen dat stress en angsten niet ontstaan. Beweeg je veel, dan is de kans dat je een depressie ontwikkelt, als gevolg van bijvoorbeeld een ziekte of vervelende gebeurtenis, een stuk minder groot dan wanneer je niet zou bewegen. Door regelmatig te sporten neemt je mentale veerkracht toe.
Wat telt ook als sporten?
Kijk, ik begrijp dat voor sommige mensen sporten écht gewoon een moeilijke is om in te plannen. Maar; heel wat vormen van beweging kunnen ook tellen als sporten! Dé manier om zelf te weten of je genoeg beweging hebt is een fit-tracker als een fitbit of een hartslagmeter; die brengt snel duidelijkheid! Zo zal je snel zien dat een namiddagje je gras afdoen met een handgrasmaaier zonder motor of een hele dag rondhossen in het magazijn op je vakantiejob perfect kan tellen als sport; maar drie keer naar de printer wandelen op je kantoorjob niet.
De voordelen van regelmatig sporten
Een sport beoefenen heeft dus een positieve invloed op je fysieke, mentale en emotionele gesteldheid, maar er zijn nog veel meer voordelen. Zo zorgt beweging er bijvoorbeeld voor dat je creatiever wordt. Dus als je er even ergens niet uitkomt op je werk, maak dan eens een flinke wandeling tijdens je pauze of ga sporten. Creatief denken wordt gestimuleerd door beweging.
Ook zorgt sporten ervoor dat je kalmer bent en minder nerveus. Het heeft misschien niet hetzelfde effect als medicijnen, maar als je milde symptomen hebt dan kan sporten zeker helpen. Sporten zorgt ervoor dat de stress afneemt en het maakt tegelijkertijd diverse gelukshormonen aan, zoals serotonine en endorfine. In combinatie met af en toe wat ontspanningsoefeningen kom je dus met sporten heel erg ver!
Wil je van een slechte gewoonte af? Ook dan kan sporten uitkomst bieden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sporten ervoor zorgt dat mensen die willen stoppen met roken even geen trek hebben in een sigaret. Maar ook als je aan het afvallen bent helpt beweging om je af te leiden van het ergste hongergevoel. Vaak helpt een kleine wandeling al om van je ergste trek af te komen.
Regelmatig bewegen zorgt er ook voor dat je productiever bent. Uit een onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Occupational and Environmental Medicine, blijkt dat mensen die op kantoor werken en daarnaast regelmatig bewegen, zich energieker en productiever voelen op werkdagen dan hun niet sportende collega’s.