Als je auto rijdt, komen er naast de aanschafkosten nog verschillende kosten per maand bij. Dit gaat om kosten voor benzine, reparaties, onderhoudsbeurten en je verzekering. De kosten voor je verzekering zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie. Gemiddeld liggen de verzekeringskosten op ongeveer 75 euro per maand, maar hier zitten flinke uitschieters tussen naar de bovenkant en naar de onderkant. De verzekeringsmaatschappij kijkt naar het risico dat zij loopt en hierbij houdt de maatschappij rekening met een aantal kenmerken die van invloed zijn op dit risico.
Factoren die van invloed zijn op je premie
Zowel beginnende bestuurders als senioren betalen meer premie. De verzekeringsmaatschappij loopt meer risico als je in de stad woont dan op het platteland. In de stad is het risico op ongelukken groter, omdat het drukker is en diefstal en auto-inbraken komen vaker voor. Hoe langer je rijdt zonder schade hoe minder premie je betaalt. Een andere factor die invloed heeft op je premie is de auto zelf. Voor een zwaardere auto betaal je meer premie, omdat in geval van een ongeluk een zwaardere auto meer schade veroorzaakt. Ook het merk en het aantal kilometers dat je rijdt, hebben invloed. De grote vraag is natuurlijk hoe je dan toch de premie voor je autoverzekering zo laag mogelijk houdt. Wij geven je drie praktische tips.
Tip 1. Kies de juiste dekking
Niet elke auto hoeft allrisk verzekerd te worden. Dat scheelt enorm in de kosten voor je autoverzekering. Bij een auto die jonger is dan 3 jaar is het wel verstandig om een allrisk verzekering af te sluiten. Vervolgens stap je over op een WA+ verzekering. Je bent dan verzekerd voor schade aan je eigen auto bij een aanrijding met dieren, ruitbreuk en diefstal. Is je auto ouder dan 8 jaar dan is alleen een WA verzekering vaak voldoende. Deze verzekering vergoedt alleen de schade die jij met je auto veroorzaakt hebt bij anderen. Kijk hierbij of de verzekeringspremie opweegt tegen de vergoeding die je ontvangt bij eventuele schade. Als je autoverzekeringen gaat vergelijken is het ook cruciaal dat je de geen appels met peren gaat vergelijken; en je dekking dus steeds dubbelcheckt!
Tip 2. Betaal kleinere schades zelf
In geval van schade is het niet altijd verstandig de verzekeringsmaatschappij in te schakelen. Heb je schade geclaimd bij je verzekeringsmaatschappij, dan zal je verzekeringspremie stijgen. Ga na waar het omslagpunt ligt en dien dan pas een claim in. Soms is het mogelijk om de schade eerst wel te claimen en op een later moment alsnog zelf te betalen als de nieuwe premie wel erg ongunstig uitpakt. Vaak moet dit tot 12 maanden na de claim.
Tip 3. Voorkom dubbele verzekeringen
Bij alle verzekeringen die je afsluit moet je je kritisch afvragen of je hier niet al voor verzekerd bent, dat geldt ook voor de verzekering van je auto. Een rechtsbijstandsverzekering maakt vaak onderdeel uit van de verzekering van je auto. Als je al een losse rechtsbijstandsverzekering hebt, hoef je die dus niet nog een keer af te sluiten. Pechhulp is ook vaak meeverzekerd, maar als je lid bent van de ANWB is dat overbodig. Vergeet bij het afsluiten van een nieuwe verzekering niet je oude verzekering op te zeggen.